06-12-2024, 02:43 AM
Balık yağı kalp rahatsızlığı olan kişiler için gerçekten iyi mi?
BMJ Medicine tıp dergisinde yayınlanan yeni büyük ölçekli araştırma, balık yağının kardiyovasküler hastalığı olan insanlar için bir kurtarıcı olabileceğini, kalp krizi ve kalp hastalığından ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Balık yağı, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için önerilen zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu ünlü takviyenin etkilerini açıklığa kavuşturmak için bilim adamları, balık yağı takviyelerinin kalp hastalığı (atriyal fibrilasyon, kalp krizi, felç, kalp yetmezliği gibi) ve hem kardiyovasküler hastalığı olan hem de olmayan kişilerde ölüm oranı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere yeni bir araştırma yürüttüler.
Çalışmaya, Birleşik Krallık Biobank verilerinden yaşları 40-69 arasında değişen 415.737 katılımcı dahil edildi ve ortalama 12 yıl boyunca takip edildi.
Takip sırasında 18.367 kişide atriyal fibrilasyon gelişti, 22.636 kişide kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği yaşandı ve 22.140 kişi hayatını kaybetti.
Sonuçlar, çalışmanın başlangıcından bu yana kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde düzenli balık yağı kullanımının kalp hastalığından kalp krizine ilerleme riskini %15 oranında azalttığını ve kalp yetmezliğinden ölüme ilerleme riskini %9 oranında azalttığını buldu. Medical Express'e göre.
Bu, kardiyovasküler hastalığı olan insanlar için balık yağının hem kalp krizi hem de kalp hastalığından ölüm riskini azaltan bir cankurtaran olabileceği anlamına gelir.
Ancak çalışmanın başında kalp-damar hastalığı olmayan kişiler için balık yağının düzenli kullanımı kalbe iyi gelmeyebilir.
Yazarlar, bu sonuçları test etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
BMJ Medicine tıp dergisinde yayınlanan yeni büyük ölçekli araştırma, balık yağının kardiyovasküler hastalığı olan insanlar için bir kurtarıcı olabileceğini, kalp krizi ve kalp hastalığından ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.
Balık yağı, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için önerilen zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu ünlü takviyenin etkilerini açıklığa kavuşturmak için bilim adamları, balık yağı takviyelerinin kalp hastalığı (atriyal fibrilasyon, kalp krizi, felç, kalp yetmezliği gibi) ve hem kardiyovasküler hastalığı olan hem de olmayan kişilerde ölüm oranı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere yeni bir araştırma yürüttüler.
Çalışmaya, Birleşik Krallık Biobank verilerinden yaşları 40-69 arasında değişen 415.737 katılımcı dahil edildi ve ortalama 12 yıl boyunca takip edildi.
Takip sırasında 18.367 kişide atriyal fibrilasyon gelişti, 22.636 kişide kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği yaşandı ve 22.140 kişi hayatını kaybetti.
Sonuçlar, çalışmanın başlangıcından bu yana kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde düzenli balık yağı kullanımının kalp hastalığından kalp krizine ilerleme riskini %15 oranında azalttığını ve kalp yetmezliğinden ölüme ilerleme riskini %9 oranında azalttığını buldu. Medical Express'e göre.
Bu, kardiyovasküler hastalığı olan insanlar için balık yağının hem kalp krizi hem de kalp hastalığından ölüm riskini azaltan bir cankurtaran olabileceği anlamına gelir.
Ancak çalışmanın başında kalp-damar hastalığı olmayan kişiler için balık yağının düzenli kullanımı kalbe iyi gelmeyebilir.
Yazarlar, bu sonuçları test etmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.